marți, 11 noiembrie 2014

Cunoasteti floarea Achimenes?

Una din pasiunile mele este legata strans de flori. De aceia intotdeauna am incercat sa colectionez noi specii fie din florarii fie de la persoana dornice sa impartaseaca aceasta pasiune. Trebuie sa recunosc ca am intampinat si dificultati cu unele soiuri pe care cel mai probabil nu le-am ingrijit corespunzator si in consecinta le-am pierdut. Dar de fiecare data am insistat si am  luat-o de la cap cu mai multe informatii si noi plante.
Aceiasi problema am intampinat-o si cu Achimenes care este o floare gingasa  si foarte frumoasa.
Cele mai cunoscute sunt plantutele cu flori de culoare mov, dar exista o multitudine de culori, nuante, cu flori simple sau batute.
Achimenes este o planta ce face parte din familia Gesneriacee, fiind originara din zonele tropicale, din America Centrala si cea de Sud. Florile sunt cunoscute si sub denumirea de ,, plante de apa calda".Am inteles ca specialistii recomanda scufundarea ghiveciului in apa calda, pentru  grabi inflorirea plantei. Stiati ca Achimenes este ruda indepartata cu violetele africane si cu gloxiniile? Aceasta prezinta un grup de tulpini subtiri , semilemnoase, care se ramifica dand nastere florilor. Frunzele, acoperite de peri fini, pot fi mai inchise sau mai deschise in functie de specie. Florile variaza in culori de alb,galbene, violet, roz cu picatele, in degrade, albastre sau rosii.
Rizomii de achimenes se planteaza in lunile timpurii de primavara, in pamant proaspat, afanat si bogat in humus, in fiecare an.
Achimenes nu este o planta pretentioasa, insa este indicat sa respecti cateva conditii pentru o crestere armonioasa a plantei. Un lucru este sigur: nu-i plac extremele, nu iubeste frigul, dar nici caldura excesiva.  Iarna rizomii trebuie pastrati intr-un loc umbros si uscat si incepand cu luna martie si pana in octombrie, planta necesita udare cu regularitate. In momentul cand rizomii dau primele semne de viata, pamantul trebuie udat mai mult si mentinut umed. In perioada de inflorire insa  planta se uda mai rar  dar suficient pentru ca solul sa nu fie uscat.Este recomandat sa nu se stropeasca florile cu apa pentru ca se vor ofili.Tot in ceia ce priveste apa, este indicat sa tii cont de un alt aspect important: planta nu trebuie udata niciodata cu apa rece deoarece este sensibila la rece, altfel frunzele se pateaza si florile cad. Udarea se face cu apa calduta.
Achimenes infloreste toata perioada calda, de obicei din iunie pana la sfarsitul lunii septembrie, dar aveti grija sa nu tineti planta in plin soare. Cand planta se ingalbeneste este recomandat sa raresti udarile pentru a-i permite sa intre in repaus.
Daca se doreste inmultirea  trebuie sa stiti ca puteti inmulti planta prin butasi prelevati la inceputul verii sau prin seminte ce trebuie sadite primavara , dar nu infloreste decat dupa un an de la insamantare.
Pentru a creste frumos in forma de tufa taiati in mod regulat extremitatile ramurilor si aveti grija sa indepartati frunzele si florile uscate.
Urmand astfel acesti mici pasi puteti avea o planta sanatoasa care va va incanta intotdeauna cu frumusetea florilor. Mult succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu