vineri, 23 ianuarie 2015

Rasina si cetinele - medicamente vegetale

Narura isi urmeaza netulburata tainicul sau curs, fara a tine cont de capriciile si paradoxurile iernii.
In aparenta lor incremenire, copacii isi dezvolta mugurii care vor erupe in primavara, in vreme ce radacinile acumuleaza intruna seva, pentru anotimpul exploziei vegetale. In padurile de la munte, braziisi pinii secreta acum maximum de uleiuri aromate si volatile, care ii vor ajuta sa treaca cu bine peste iarna. Dincolo de incremenirea aparenta a anotimpului, lumea vegetala are abilitatea de a se mentine intr-o continua transformare,mereu atenta la primejdiile din exterior. Din acest proces continuu de adaptare si de transformare a plantelor, rezulta si o multitudine de remedii puternice, pe care noi oamenii, le putem folosi pentru a ne ocroti sanatatea. Doua dintre ele, rasina si cetinele de brad sunt cele mai accesibile medicamente vegetale proaspete ale acestui sezon. Rasina de brad se acumuleaza pe trunchiul arborelui, acolo unde acesta a fost ranit, ea avand rol de dezinfectant si cicatrizant. Eu nu locuiesc intr-o zona montana dar  cei care se bucura de acest privilegiu au invatat sa foloseasca aceste surse inepuizabile pentru folos propriu si nu numai. Ei recolteaza rasina cu grija fara a lua bucati de scoarta care nu numai ca ar rani trunchiul dar ulterior ar deranja in procesul de preparare. Rasina depoziteaza in pungi de plastic pentru cateva zile sau in cutii metalice daca se pastreaza o perioada mai lunga de timp. Din rasina de brd se prepara o tinctura foarte buna folosita ca remediu pentru balonare, colici abdominale, cistite, infectii renale, tuse sau infectii intestinale. Aceasta tinctura este si un remediu cicatrizant, antiinfectios si antiinflamator comparabil cu propolisul, dar mai bine tolerat de organism. Dar acesta nu este singurul mod de preparare al rasinei, putand la fel de usor sa se obtina si unguent din rasina, ulei de rasina. Este un remediu popular care se foloseste frecvent in zona de munte pentru diverse afectiuni.
In aceasta perioada si acele bradului secreta o cantitate foarte mare de uleiuri aromatice cu efecte vindecatoare exceptionale. Bineinteles, aflate la indemana este pacat sa nu le folosim. Din ace de brad se prepara un sirop cu un miros foarte puternic folosit in diverse afectiuni: tuse persistenta, imunitate scazuta.


Rasina si cetinele de brad sunt doua leacuri ale padurii, doua medicamente proaspete, de sezon, pe care le puteti culege si voi la sfarsit de saptamana. Padurile de brad emana acum maximum de arome, asa ca, la drum!
Sursa imaginilor Google.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu