marți, 20 ianuarie 2015

Trandafirii- vedetele gradinii

Asa cum va spuneam florile sunt una din pasiunile mele si nu doar cele de ghiveci ci mai ales cele de gradina. Trandafirii ocupa un loc fruntas in optiunile mele, 
fiind niste plante care nu necesita ingrijiri speciale si mai ales, sunt niste plante perene de care ne bucuram ani buni odata plantati. Trebuie sa recunosc ca nu stiam prea multe despre trandafiri atunci cand am inceput sa colectionez diferite soiuri pentru gradina mea, dar incet incet am acumulat informatii care acum ma ajuta sa ma bucur acum de o gradina plina de trandafiri.
Acum vreu sa va impartasesc si voua cateva din secretele detinerii de trandafiri frumosi si sanatosi. Trandafirii sunt plante usor adaptabile daca le respecti cateva pretentii. Locul ales pentru plantare trebuie sa fie unul insorit fara a fi amplasati in preajma altor plante care sa-i umbreasca si fara a fi plantati in locul altui trandafir. Trandafirii tolereaza mai mult soiurile de sol inbunatatite cu ingrasaminte organice: gunoi de grajd, frunze putrezite, si nu iubesc solurile care retin apa. Perioada de plantare potrivita este fie toamna fie primavara. Odata prinsi pentru a creste frumosi si sanatosi  trebuie urmati cativa pasi importanti cum ar fi musuroirea care se face toamna tarziu, indepartarea movilei de pamant dupa trecerea inghetului, prasirea superficiala pentru a nu rupe radacinile si daca se constata ca pamantul este uscat se uda abundent pentru a ajuta cresterea si bineinteles trebuie sa urmarim periodic lastarii pentru a observa din timp aparitia daunatorilor care odata depistati trebuie combatuti cu substante specifice.


Un rol important in cresterea corecta si armonioasa a trandafirilor consta in taierea trandafirilor care se face anual de catre acceiasi persoana care gandeste de la inceput formarea coroanei. Vi se pare complicat? Ei bine nu este deloc asa, tehnica de taiere nu este deloc complicata si poate fi aplicata de oricine, in cazul meu eu fac aceasta operatie si va spun ca nu este deloc greu.
Daca doriti sa inmultiti trandafirii o puteti face bine inteles cumparand noi butuci dar cel mai ieftin se poate face prin taierea de butasi semilemnosi de 20-25 cm, la sfarsitul verii dintr-o planta deja matura si se planteaza  lasand-ui doar doua trei frunze restul fiind taiate. Dupa plantare se uda bine si se pune un bidon de plastic care se va inlatura abia la sfarsitul lunii aprilie sau chiar inceputul lunii mai. In acest fel puteti obtine noi plante mai firave normal in comparatie cu cu cele deja cu radacini dar,  daca sunt ingrijite corespunzator ajung sa va incante si ele cu flori frumoase.
Sper ca nu vi se pare complicat si nu trebuie sa uitati: trandafirii sunt niste plante robuste, rezistente la frig si daunatori iar frumusetea si varietatea florilor va vor rasplati efortul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu