vineri, 6 februarie 2015

Culegerea si pastrarea plantelor medicinale

Plantele medicinale sunt benefice in sanatatea noastra, asta stim cu totii, farmaciile sunt pline cu astfel de plante sub forma de ceaiuri si nunumai. Dar sunt unele plante care ne stau la indemana si nu ar strica sa le culegem singuri, cred ca multi dintre noi fac asta cu musetelul, menta, flori de salcam sau tei etc.

  Pentru asta insa avem nevoie de cateva informatii privind culegerea si pastrarea plantelor medicinale pentru ca aceste procedee nu se fac la voia intamplarii. Premisa culegerii este cunoasterea plantelor medicinale. Daca ea este indeplinita, atunci se pune problema culegerii plantelor la momentul potrivit, la locul potrivit si in modul potrivit. Cele mai bune efecte lecuitoare au ierburile proaspat culese, ele sunt neaparat necesare pentru o reusita in cazurile de imbolnaviri grave. Plantele proaspete vi le puteti culege singuri, incepand cu primavara timpurie, uneori deja inainte de sfarsitul lui februarie , pana in noiembrie. Unele pot fi gasite sub patura de zapada, daca li se retine locul ( de ex rostopasca ). Pentru iarna se face o provizie nu excesiv de mare de plante. In acest scop, trebuie sa culegem in perioada continutului celui mai mare de substante active. La flori, aceasta este la inceputul perioadei de inflorire. La frunze, inainte si dupa perioada de inflorire. Radacinile sunt scoase din pamant la inceputul primaverii sau toamna. Fructele se culeg in perioada coacerii.
Cautati sa respectati urmatoarele indicatii: adunati doar plante sanatoase, curate, fara insecte. Culegeti plantele in lunile insorite, in stare uscata, atunci cand roua s-a dus.Nu sunt locuri bune de cules campurile ingrasate chimic, campiile si malurile de ape murdare, infestate, terasamentele de care ferata si locurile apropiate de strazi cu circulatie intensa, de autostrazi si instalatii industriale. 
Nu striviti florile si frunzele in timpul culesului si utilizati pungi si sacose din plastic pentru adunat. Plantele incep sa transpire si se inegresc mai tarziu in timpul uscarii si nu mai sunt bune.
Odata culese plantele nu se spala inainte de a fi puse la uscat, dar se taie marunt. Ceea ce s-a cules se aseaza afanat pe bucati de carpa sau de hartie netiparita si se usuca la umbra sau in incaperi aerisite, calduroase, cat se poate de repede. Pentru radacini, scoarta sau portiuni foarte zemoase ale plantelor, este adesea indicata o uscare cu caldura artificiala. Temperatura nu are voie sa depaseasca 35 de grade. Radacinile care sunt spalate temeinic, vascul sau pufulita ar fi bine sa fie taiate inainte de uscare.
Numai plantele foarte bine uscate pot fi pastrate pentru iarna. Cele mai indicate in acest scop sunt borcanele sau cutiile de carton ce pot fi inchise. Evitati recipientele din plastic si cutiile din tabla. Plantele ar trebui ferite de lumina. Aprovizionati-va doar pentru o singura iarna. Plantele isi pierd cu timpul forta tamaduitoare. Fiecare an ne binecuvanteaza cu alta generatie de plante.
Nu sunteti convinsi de beneficiile plantelor medicinale? Atunci sa va spun cateva din proprietatile sunatoarei de exemplu. Sunatoarea este una din plantele cele mai cautate si mai apreciate inca din timpuri stravechi. Ceaiul de sunatoare se foloseste in leziuni nervoase si boli nervoase de tot felul , in rani de pe urma unor lovituri si vatamari prin ridicat. Ea este insa un leac excelent al diareei. Tinctura de sunatoare este folosita  extern ca frectie. Uleiul de sunatoare este un leac bun si este utilizat cu succes nu numai in ingrijirea ranilor deschise , a ranilor proaspete, a hematoamelor, a inflamatiilor  si a tenului aspru, ci este un produs eficace  de frictionare in cazul durerilor de spate, de sciatica si chiar de reumatism. Este un foarte bun leac contra arsurilor si a oparirilor, in acest scop florile de sunatoare se tin in ulei de in. Acest ulei se foloseste la arsurile de soare.
Exista nenumarate plante medicinale, fiecare cu beneficiile ei. Trebuie doar sa stim cum sa le culegem si mai ales cum sa le folosim. Virtutiile terapeutice ale plantelor medicinale ne rasplatesc efortul depus in culegerea si pastrarea lor.
Asadar multa sanatate va doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu