sâmbătă, 7 februarie 2015

Muscatele- o explozie de culoare in casa ta

Muscata este una dintre cele mai apreciate plante de-alungul timpului. Si astazi, in vasta oferta de plante, muscata este preferata. Muscatele sunt specii rustice, care pot fi folosite atat in decorarea interioarelor, a balcoanelor, a ferestrelor, cat si a gradinilor. Popularitatea acestei flori se explica atat prin faptul ca este total nepretentioasa la conditiile de uscaciune atmosferica din interioarele noastre, cat si datorita abundentei de flori. Fie ca sunt rosii, roz, mov sau albe, muscatele iti vor incanta simtul estetic.
Pentru a creste armonios, muscatele au nevoie de multa lumina si temperaturi moderate.Exista cateva reguli de baza pe care trebuie sa le respecti daca vrei sa cresti corect o muscata. In primul rand tipul de ghiveci pe care il alegi este foarte important. Acesta trebuie sa aibe baza gaurita, pentru a permite apei sa se scurga. Muscatele sunt foarte sensibile la umezeala mare si se pot imbolnavi din cauza excesului de apa. De asemenea trebuie sa te asiguri ca marimea ghiveciului este potrivita pentru muscata pe care o vei planta.
Plantarea muscatelor se face la inceputul primaverii, dupa ultimul inghet. Pentru ca muscata sa fie sanatoasa si frumoasa trebuie sa rupem florile si frunzele uscate.Acestea nu numai ca strica aspectul plantei, dar pot cauza aparitia ciupercilor care se dezvolta pe partile moarte.
Ingrasamantul pentru muscate isi are importanta lui, facilitand cresterea plantei si inflorirea abundenta. De obicei se foloseste ingrasamant lichid pentru plante cu flori, care se va pune in apa dupa indicatiile de pe ambalaj.
Inmultirea muscatei se face prin butasi de 10-12 cm din tulpinile de un an. Butasii se introduc in compost de turba si nisip si pastrati la temperaturi de 16-18 grade.
 Tinand cont de aceste reguli simple eu am reusit sa am o mini colectie de muscate care inveselesc gradina de cativa ani. Acum am hotarat sa imbogatesc colectia cu alte cateva muscate cu ajutorul Sieberz unde am gasit plante cu flori de culori diferite de ce avem si cunosteam eu.



Daca te-ai hotarat sa-ti ornezi gradina cu muscate, trebuie doar sa tii cont de cateva principii de baza, printre cele mai importante luminozitatea crescuta si umiditate scazuta. In rest ai de unde alege din nenumaratele tipuri de muscate, fiecare cu farmecul ei, fie ca e vorba de specii parfumate, curgatoare sau cea regala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu