vineri, 15 aprilie 2016

TORT CU MASCARPONE SI CAPSUNI


Pentru ca tot vine sezonul capsunelor, zic sa profitam! Asa ca m-am gandit sa va prezint un tort delicios, cu sos de capsune si crema de mascarpone.

Pentru blat ( eu am facut un tort mare):

- 8 oua,
- 300 gr faina,
- 300 gr zahar,
- 1 praf de sare,
- 3 linguri de ulei,
- esenta de vanilie.

Pentru crema: 
- 500 gr mascarpone,
- 500 ml smantana pentru frisca,
- 200 gr zahar pudra,
- 800 gr capsuni ( congelate sau proaspete),
- 3 linguri de zahat tos,
- 1 plic zahar vanilat.

Pentru sirop:
- 400 ml apa, 
- 200 gr zahar,
- esenta de vanilie.

Incepem mai intai cu blatul, pentru care vom mixa ouale cu praful de sare, dupa care adaugam zaharul putin cate putin si mixam in continuare pana ce-si vor tripla volumul. Acum este momentul sa adaugam uleiul si esenta de vanilie, amestecam usor, apoi incorporam si faina, usor cu ajutorul unei spatule. Adaugam compozitia intr-o tava, tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru aprox 30 min la 180 grade. 
 Continuam cu siropul, pentru care vom pune la fiert apa, adaugam zaharul si lasam putin la fiert pana se formeaza siropul. Dupa ce se racoreste putin se adauga esenta de vanilie.
Intre timp ne vom ocupa de capsuni, pe care le vom pune intr-o cratita si le pasam cu un mixer vertical, dupa care punem cratita pe foc si adaugam cele 3 linguri de zahar. Lasam sosul de capsuni  la fiert cam 10 min, pana se ingroasa putin, apoi il vom strecura pentru a indeparta semintele de capsuni si pentru a obtine un sos fin. 
Continuam cu crema, pentru care vom pune intr-un bol pentru mixer, mascarpone, zaharul pudra si zaharul vanilat si mixam pana crema se va intari ca o frisca. Separat mixam si smantana pentru frisca. Cand frisca este gata, nu ne ramane decat sa o incorporam usor in crema de mascarpone, neaparat cu o spatula.
Acum sa trecem la asamblarea tortului, pentru care vom taia blatul in 3 foi, pe cat se poate de  egale ca grosime. In continuare vom insiropa prima foaie, o vom unge cu sosul de capsune si adaugam un strat de crema. Urmatoarea foaie o vom unge mai intai cu sos. o vom adauga peste cealalta, o insiropam si adaugam iarasi crema. La fel procedam si cu ultima foaie. La sfarsit nu ne ramane decat sa ornam tortul. Inainte de a fi servit, ar fi bine ca tortul sa stea cateva ore la frigider.
Rezultatul este gustos si spectaculos.
Pofta buna!

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu