luni, 5 decembrie 2016

Prajitura Carpati/ Cabana



Ingrediente foi:
- 4 oua,
- 300gr zahar,
- 300 ml ulei,
- 300ml lapte,
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu,
- faina cat cuprinde.

Pentru crema:
- 400gr zahar,
- 12 linguri de faina,
- 1,5l lapte,
- 250 gr unt,
- 2 linguri cacao (optional) 
 Pentru glazura:
- 300 gr ciocolata,
- 200 ml smantana.

Pentru decor:
- nuca de cocos,
- nuca macinata.
 Mai intai vom prepara aluatul pentru foi si vom incepe cu ouale pe care le mixam cu zaharul pana obtinem o compozitie cremoasa. Adaugam uleiul, putin cate putin si continuam sa mixam. La fel procedam si cu lapele. In continuare adaugam bicarbonatul de sodiu si faina treptat, pana obtinem un aluat elastic, usor de manevreat si nelipicios. Aluatul astfel obtinut il vom inparti in 8 parti egale. Pe blatul de lucru picuram putin ulei si rand pe rand, intindem cele 8 foi.  Pentru copt, ungem dosul unei tavi cu putin ulei, iar trecerea fiecarei foi de pe blatul de lucru pe dosul tavii se va face cu grija, cu ajutorul sucitorului pentru ca foile sunt subtiri si riscam sa se rupa. In cuptor fiecare foaie va sta pentru cam 10 min, la 150 grade.
Daca am terminat de copt foile, ne vom ocupa de crema si vom incepe cu zaharul pe care il vom carameliza,cu atentie pentru ca riscam sa devina amar. In continuare adaugam cam 1 l de lapte peste zaharul caramelizat si lasam la foc mic pana se topeste tot zaharul. Restul de lapte il amestecam cu faina. Cand zaharul s-a topit complect, adaugam compozitia de lapte cu faina, amestecand continuu. Optional, puteti dizolva 2 linguri de cacao in 2-3 linguri de lapte si punem in crema pentru o culoare mai pronuntata. Cand crema s-a ingrosat, o lasam sa se racoreasca putin, apoi adaugam untul taiat cubulete. 
In continuare trecem la asamblarea prajiturii si vom pregati o tava pe care o tapetam cu folie alimentara si punem rand pe rand foile alternand cu cate un strat de crema. Atentie crema nu trebuie sa fie intr-un strat generos pentru ca riscam sa nu putem taia prajitura.  Pastram cateva linguri de crema pentru  asamblarea finala a prajiturii.La final, acoperim prajitura cu folie alimentara si peste vom pene un tocator si ceva greutati pentru a presa prajitura. Lasam prajitura la presat peste noapte, dupa care o vom scoate din tava si vom indeparta marginile.


 Mai intai taiem prajitura in patru parti, dupa care vom lua fiecare bucata si o vom taia pe diagonala.

 Triunghiurile obtinute le vom lipi cu crema pastrata, doua cate doua. 


In continuare ne vom ocupa de glazura, pentru care vom pune intr-un castron ciocolata si peste smantana fierbinte. 
Glazuram cu grija prajitura si la final presaram nuca de cocos sau nuca macinata.


 Pofta buna!

2 comentarii: